TRAFO ÇEŞİTLERİ

TRAFO ÇEŞİTLERİ



Bu blogta genel olarak trafo tanımı ve çalışması hakkında genel bir bilgi vermiş bulunmaktayım.İyi okumalar.💢 

Temel olarak üç tip trafo merkezi vardır. Bunlar;
  •  Direk Tipi Trafo Merkezleri
  •  Açık Yer Tipi ( Hava ) Trafo Merkezi
  •  Bina Tipi Trafo Merkezi

Direk Tipi Trafo Merkezleri;
Gücü 400kVA’dan aşağı olan trafoları direklerin üzerlerine yerleştirmek amacıyla kullanılan alana trafo platformu denir. Görevi trafoyu insanların dokunabilecekleri mesafede tutmak ve trafoyu taşımak amacıyla kullanılır. Özellikleri ise; Demir direklerdeki direk tipi trafolarda kullanılan trafo platformu köşebent şeklinde parçalardan oluşur. Beton direklerde ise gövdeye monte edilmiş özel kalıplarla yapılmış beton parçadan oluşur. Transformatör platformları 160kVA’lık trafo ve 400kVA’lık   edilebileceği şekilde iki tipte projelendirilir. Tip projede 160kVA’lık trafoların monte edildiği platforma “küçük tip platform”, 400kVA’lık trafoların monte edildiği platforma “büyük tip platform” denilmiştir. İleride gücü artabilecek trafolarda büyük tip kullanılması tavsiye edilir. Asıl kullanılma nedeni ise İletim hatlarında gelen orta gerilimi tüketicilerin kullanabileceği alçak gerilime düşürür ve bu yüzden direklerin üzerine monte edilir ve bu trafolara direk tipi trafolar denir. Bu tip trafo merkezleri genellikle küçük yerleşim birimleri ile ana dağıtım trafosuna uzak aboneleri beslemek için kullanılır. Bu trafolarorta gerilimi ( 34.5 kV ) alçak gerilim ( 400 V ) değerine düşürürler. Genel olarak direk tipi trafolar 400 kVAgücünde kurulurlar. ayrıca isteğe göre 25 kVA, 50 kVA, 160 kVA, 250 kVA gücünde de üretilebilirler.















 Açık Yer Tipi ( Hava ) Trafo Merkezi
Trafo merkezleri iki farklı şekilde tasarlanabilir. Bunlardan sürekli olarak kullanılan hava yalıtımlı açık şalt sahalı trafo merkezleri diğeri ise açık ve kapalı alanlarda kurulan SF6 gazı ile yalıtılmış kapalı ve mahfazalı trafo merkezleridir.
Hava yalıtımlı trafo merkezleri, çevre şartlarının dikkate alınmadığı ve yer sınırlamasının olmadığı her yerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Açık yer tipi trafo merkezleri 800kV’a kadar ki yüksek gerilimlerde tasarlanabilmektedir. Bunların montaj maliyetleri düşüktür. Açık şalt sahalı trafo merkezlerinin elamanlarının her biri tesiste monte edilir. Ancak elemanların açık alanda oluşundan dolayı, gerilim altında çalışma yapmak ve dokunmak tehlikelidir. Bu trafo merkezleri hava ve çevre etkilerine doğrudan maruz kalmaktadır.
İl ve ilçelerde trafo merkezleri, dağıtım ve istimlak kolaylığı sağlayan, zemini dayanıklı, estetiği bozmayan yerlere kurulması uygun olur. Bu bakımdan trafo merkezleri yük bakımından ağırlık taşıyan/teşkil eden yerlerde olması en önemli şart değildir. Trafo merkezleri genellikle şehir merkezlerinin dışına kurulur. Zamanla nüfusun ve yerleşim alanların büyümesinden dolayı, yerleşim alanların içinde kalmıştır. Zeminin sağlam olması önemli bir özelliktir. Yüksek gerilim iletim hattına uzak olmaması ve iletim hattı çekiminin zor olmadığı alanlara dikkat edilir. Açık alanda kurulduklarında dolayı bütün malzemeleri dışarıda olup atmosferik şartlardan etkilenir. Bu da hava şartlarının kötü olduğu yerlerde sık sık arızaların ortaya çıkmasına sebep olur.













Bina Tipi Trafo Merkezi
Trafo binalara elektrik enerjisi iletim hattı orta gerilim olarak giriş yapar gerekli hücrelerden geçtikten sonra alçak gerilim olarak çıkış yapmaktadır. Burada kullanılan iletkenler ve bağlantılar havai hat veya yeraltı hatları ile gerçekleştirilmektedir.
Trafo binasına enerji giriş şekillerine göre;
a) Hava Hattı: İzolatörler yardımıyla taşınan iletkenler gerilim değerine bağlı olarak hava aralıkları bırakılarak bina dışına monte edilen izolatörler yardımıyla bina içerisine alınarak orta gerilim barasına bağlanır.
B) Yer Hattı: Hava şartlarından etkilenmemek ve estetik açıdan daha güzel bir görüntü elde etmek için, iletim hatları ve trafo giriş çıkışları günümüzde yeraltı kabloları ile döşenme başlanmıştır. Hava hatları daha önce projelendirilmiş şekilde kanallar kazılarak trafo binasının bulunduğu alana getirilerek, bina içine taşınır. İçeri alınan iletken orta gerilim baralarına bağlanır. Bağlantıdan sonra projeden belirlenen aşamalardan sonra alçak gerilim şebekesine bağlanarak devresini tamamlar.

Büyük güçlü trafo merkezleri projelendirmesinde bina tipi trafo merkezi çok tercih edilen bir yöntemdir. Zira gerek büyük güçlü olması gerekse de bu büyük gücün meydana getirebileceği insan hayatını tehlikeye sokam durumu bu şekilde minimize edilir çünkü binanın dışıyla sadece kablolar vasıtasıyla bağlantı kurulması ki bu durumda bile alınan sıkı tedbirler sayesinde can ve mal güvenliği maksimum düzeye çıkarılır. Fabrikalarda ve mahallelerde gördüğümüz trafo merkezleri buna örnek olarak verilbilir. Bu bakımdan kullanım alanı oldukça geniştir ve sayıları çok fazladır.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TOPRAKLAMA

AYIRICILAR VE MEYDANA GELEBİLECEK ARIZALAR HAKKINDA BİLGİ